Als advocaat arbeidsrecht heb ik de laatste erg veel procedures in verband met corona. Corona heeft al veel arbeidsrecht uitspraken bij de rechter opgeleverd. Sommige werkgevers worden door corona extra geraakt en moeten werknemers ontslaan of hun arbeidsovereenkomst niet verlengen. Te denken valt aan de evenementenbranche (hotels, horeca), de reisbranche (partijen als booking.com en airbnb), olie (bijvoorbeeld bedrijven als Shell).
Maar het levert ook specifieke vraagstukken op die.
Zoals in de situatie dat een werknemer in quarantaine moest vanwege koorts van zijn huisgenoot. Dat is immers het advies van de overheid.
De werkgever betaalde vervolgens minder loon en hield wachtdagen in. Daar was de werknemer het niet mee eens en startte een kort geding op. Zij hield zich namelijk aan de regels.
Hoe liep dit af, deze arbeidsrecht procedure in deze tijden? Eva Jongepier advocaat arbeidsrecht bespreekt deze procedure.
Kantonrechter arbeidsrechtprocedure
De kantonrechter nam het verweer van de arbeidsrecht advocaat over: de kantonrechter was van mening dat bij quarantaine (nog) geen sprake is van een zieke werknemer, maar van een werknemer die gehoor moet geven aan een opgelegde voorzorgsmaatregel van de overheid. Een in deze corona tijd begrijpelijke uitspraak, maar voor de werkgever ook een lastige situatie.
Ook als de werknemer niet thuis kan werken in verband met zijn beroep is dit niet voor rekening en risico van werknemer.
De werkgever moest in deze zaak dus het salaris volledig doorbetalen en mocht geen wachtdagen op het loon inhouden, omdat er geen sprake is van ziekte, zo oordeelde de kantonrechter.
Anders ligt het als de werknemer Corona heeft. Dan is de werknemer ziek en moet het salaris eveneens doorbetaald worden.
Voor vragen over arbeidsrecht kunt u contact opnemen met mr. E.V. Jongepier van Fennek Advocaten – Advocaat arbeidsrecht staat voor u klaar om u te helpen. Vreest u dat uw werkgever uw mogelijk wilt ontslaan of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Aarzel dan niet te bellen.