Autoriteit Persoonsgegevens legt een boete op van EUR 525.000

De Canadese website Locatefamily.com heeft een boete van EUR 525.00 van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gekregen. Deze boete is opgelegd wegens het overtreden van de AVG. De website maakte persoonsgegevens openbaar, vaak zonder dat mensen hiervan wisten en aan wissingsverzoeken werd niet voldaan. De Autoriteit Persoonsgegevens legt dus een boete op van EUR 525.000. Daarnaast heeft de AP ook een last onder dwangsom opgelegd aan de website.

Autoriteit Persoonsgegevens legt boete op aan LocateFamily.com

De website LocateFamily.com biedt een platform voor adresgegevens en telefoonnummers van mensen, zowel van burgers binnen en buiten de EU. Dit gebeurt vaak zonder dat mensen het weten. De website is toegankelijk voor iedereen. Hiervoor hoeven mensen geen account aan te maken. Op de website staan rond de 700.000 Nederlanders vermeld. Op de mensen van wie hun gegevens openbaar zijn kan dit een grote impact hebben. Zo werden nietsvermoedende mensen opeens verrast met onverwacht bezoek op de stoep.

Wissen van persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens ontving tientallen klachten van mensen waarvan hun gegevens op Locatefamily.com staan. Het laten wissen van de persoonsgegevens gaat niet gemakkelijk. De website heeft wel een verwijderingsformulier, maar er wordt niet adequaat op deze verzoeken gereageerd. Daarnaast heeft Locatefamily.com geen vestiging dan wel vertegenwoordiger binnen de EU.

Organisaties die binnen de EU diensten of producten aanbieden, moeten voor EU-burgers een loket aanbieden waar zij terecht kunnen. Hier kunnen burgers dan bijvoorbeeld informatie verschaffen over hoe zij hun persoonsgegevens kunnen laten verwijderen. Locatefamily.com heeft dit niet. Dat is een overtreding van de AVG.
De Autoriteit Persoonsgegevens legt daarvoor een boete op van EUR 525.000. Door het optreden van de Autoriteit Persoonsgegevens heeft Locatefamily.com inmiddels de persoonsgegevens verwijderd van de personen die niet meer op de website wilden staan.

Last onder dwangsom; overtreden AVG

Naast de boete van EUR 525.000 van de Autoriteit Persoonsgegevens heeft Locatefamily.com ook een last onder dwangsom opgelegd gekregen. Dit heeft de AP gedaan zodat Locatefamily.com wél een vertegenwoordiger in de EU aan zal wijzen. De website had tot 18 maart 2021 de tijd om dit te doen. Voor elke twee weken dat er niet aan de last voldaan is moet Locatefamily.com EUR 20.000 per twee weken betalen met een maximum van 120.000 euro.

Andere Europese toezichthouders ontvingen ook klachten over Locatefamily.com. Het onderzoek heeft een internationaal karakter. De AP werkt samen met 9 andere Europese toezichthouders en met de Canadese toezichthouder.

Advocaat Amsterdam; boete Autoriteit Persoonsgegevens

Heeft u vragen naar aanleiding van het lezen van deze blog over privacy, of heeft u een boete opgelegd gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens en wenst u daartegen op te treden? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met advocaat contractenrecht en privacy Amsterdam, Lisa Jie Sam Foek (ljsf@fennekadvocaten.nl).

boete-autoriteit persoonsgegevens