Geslaagd beroep op non-conformiteit van elektrische auto

Non-conformiteit van elektrische auto

Zaak over elektrische Jaguar

Een elektrische Jaguar I-Pace was gekocht door een zakelijke klant. Deze auto zou volgens de verkoper een actieradius hebben tot 480 km, dat wil zeggen de klant kon 480 km rijden tot een lege tank. Eenmaal in gebruik bleek de auto slechts een actieradius van ca. 300 km te halen.

Non-conformiteit in de zin van art 7:17 BW

Een geval zoals hierboven is beschreven is een voorbeeld van non-conformiteit. Het artikel 7:17 BW legt non-conformiteit uit in het eerste lid als het geval dat een afgeleverde zaak niet beantwoordt aan de overeenkomst. Dat wil zeggen dat de eigenschappen van het product (in dit geval de elektrische auto) niet aan de eisen van de verkoper voldoen. Lid twee van dit artikel geeft iets meer toelichting over de vereisten van non-conformiteit en stelt dat het gekochte product in ieder geval de eigenschappen zou moeten bezitten die voor normaal gebruik nodig zijn.

Non-conformiteit van deze elektrische auto

In deze zaak was er over de invulling van het “normaal gebruik” twijfel. Kan een tekortkoming in de actieradius van een auto worden beschouwd als het niet voldoen aan de eisen van normaal gebruik in de zin van art 7:17 lid 2 BW. Of valt dit eerder onder “bijzonder gebruik”. Pas in een extreem geval zal een lage actieradius ervoor zorgen dat de auto niet op een normale wijze gebruikt kan worden, daarvan is hier geen sprake. In principe is de functie van een auto dat deze kan rijden zonder enige problemen. Pas in een extreem geval zal een lage actieradius ervoor zorgen dat de auto niet op een normale wijze gebruikt kan worden, daarvan is hier geen sprake. Valt een actieradius die in de winter zo’n 150 kilometer lager is dan de 480 kilometer die bij aankoop was beloofd werkelijk onder het begrip “normaal gebruik”?

Hoge Raad: geslaagd beroep op non-conformiteit van elektrische auto

In deze zaak was het antwoord van de Hoge Raad bevestigend. De Jaguar werkte niet naar behoren. De klant had een bepaalde verwachting, namelijk een actieradius van 480 km, deze werd niet nagekomen. Hieruit volgt dat volgens de WLTP-norm die aan de klant was medegedeeld, de klant een passende actieradius mocht aannemen. Hiermee heeft de Hoge Raad geconcludeerd dat de geleverde auto niet aan de koopovereenkomst voldoet. De klant kon op grond van non-conformiteit de koopovereenkomst van een elektrische auto ontbinden bij het niet behalen van de vermelde actieradius door de verkoper. De uitspraak van de Hoge Raad leest u hier.

Advocaat non-conformiteit

Onze advocaat over non-conformiteit, Lisa Jie Sam Foek, procedeert veelvuldig over zaken die niet beantwoorden aan de overeenkomst waarbij non-conformiteit vaak een grote rol speelt. Mocht u vragen hebben, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met advocaat contractenrecht Lisa Jie Sam Foek (lisa@fennekadvocaten.nl).

non-conformiteit, advocaat