De krant kan niet worden opengeslagen zonder over ICO, bitcoin, cryptomunten en blockchain te lezen. Maar wat is een Initial Coin Offering (ICO)? De AFM heeft vanochtend weer gewaarschuwd voor ICO en cryptomunten en cryptovaluta en heeft zelfs gesteld dat het verboden zou moeten zijn.
Die waarschuwingen zijn op zichzelf genomen terecht, omdat er nauwelijks regels zijn en er geen toezicht wordt gehouden door de AFM. Het is voor een belegger/investeerder dan ook moeilijk om precies te kunnen inschatten waar hij of zij nu in belegd. In deze blog zal ik de ICO behandelen.
Wat is een ICO?
ICO staat dus voor initial coin offering en is een cryptobeursgang. Het is in feite afgeleid van een initial public offering, waarbij vroeger door middel van de uitgifte van aandelen geld werd opgehaald voor een bedrijf. Bij een ICO is dat soortgelijk, alleen dan worden er cryptomunten uitgegeven. Vrijwel altijd begint dat met de uitgifte van tokens, die dan op een later moment recht geven op coins. Vaak moeten deze tokens worden gekocht met bekendere cryptomunten, zoals bitcoin of (steeds vaker) ethereum.
ICO tokens, advocaat bespreekt wat het zijn?
Het grote voordeel en tegelijkertijd nadeel van een ICO, is dat er nauwelijks regelgeving is. Met een IPO (dus de uitgifte van aandelen) geldt dat er zeer strenge regels zijn, zoals het opstellen van een goedgekeurde prospectus en (heel kort gezegd) allerlei regelgeving met betrekking tot de uitgifte van aandelen. Bij een uitgifte van ICO of tokens geldt dat allemaal niet, al is het wel zo dat de AFM en de relevante toezichthouders de ontwikkelingen zeer nauwlettend in de gaten houden.
Voor een start-up is het echt een interessante manier van geld ophalen, maar niet alleen voor de start-up. De chat-app telegram wil met een eigen ICO zeker 1,2 miljard dollar ophalen, de grootste ICO uit de geschiedenis. Maar er zijn meerdere successen. De snelheid van het geld ophalen is ongekend.
Advocaat bespreekt de risico’s van een ICO
Zijn er dan alleen maar voordelen aan een ICO? Zeker niet. Projecten kunnen om allerlei redenen geen doorgang vinden. De cryptomunten zijn erg gevoelig voor koersmanipulatie, zoals dat bij reguliere aandelen strikt verboden is (en strafbaar), maar bij de handel van coins nog niet. Zo is er veel ‘pump and dump’ aan de orde van de dag. Wat is pump and dump? Dit is een wijze van marktmanipulatie, waarbij een grote partij de koers kunstmatig opdrijft, als gevolg waarvan nieuwe beleggers instappen en de manipulator tijdig het schip verlaat.
Regelgeving lijkt onontbeerlijk, maar de wetgever loopt achterop. Totdat er deugdelijke wetgeving is, is het zaak om zelf goed onderzoek te doen waarin wordt geïnvesteerd en ook om de grote risico’s te onderkennen. Als advocaat, is dan een due diligence (een onderzoek) naar de onderliggende start-up onontbeerlijk. Wie zit er achter, waarin wordt het geld gebruikt en zijn er geen red flags.
Zelf vragen over een ico? Als advocatenkantoor hebben wij voor verschillende partijen algemene voorwaarden opgesteld, maar ook (due diligence) onderzoek gedaan naar een ICO.