Rabobank financieringen aan MKB? Advocaat bespreekt proef Rabobank

Als advocaat treed ik vaak tegen Rabobank op, bijvoorbeeld om schadevergoeding te verkrijgen als gevolg van gebrekkige advisering over renteswaps. Daarbij treed ik veel op voor het MKB, die nog weleens problemen ondervinden met Rabobank, bijvoorbeeld over de wijze waarop klanten worden behandeld bij bijzonder beheer bij banken (en Rabobank). Financiering verkrijgen voor het MKB is in de huidige tijd ook niet bepaald eenvoudig, zelfs niet met  nieuwe manieren van bedrijfsfinanciering die wel interessant zijn voor MKB.

Rabobank biedt ondernemers financiering via rijke klanten

Als advocaat financieel recht las ik met belangstelling de nieuwe proef van Rabobank waarbij Rabobank peer-to-lending gaat verrichten. Het MKB zou volgens de Rabobank kredieten kunnen aantrekken van Rabobank en de rijke particulier /vermogende klant. Rabobank gaat dus ondernemers koppelen aan rijke klanten.

Het is nog een proef waarbij de bank altijd in ieder geval de helft van de financiering verstrekt. Het wordt gepresenteerd als een aanvulling op reguliere bankkredieten en crowdfunding. Veel details zijn nog niet naar buiten gebracht.

Risico’s voor klant of Rabobank?

Hoe zit het bijvoorbeeld met de risico’s? Als de lening niet wordt terugbetaald, heeft de particuliere rijke geldverstrekker dan dezelfde rechten als de bank? Kan de rijke geldverstrekker zelf ook de lening opeisen? Het zal waarschijnlijk zijn Rabobank de regie volledig heeft over de financieringen.

Een interessante ontwikkeling voor de MKB’er. Met het renteswap schandaal in het achterhoofd, zal Rabobank wel wat moeten doen om het vertrouwen terug te winnen, nu de meeste MKB’ers nog in een herbeoordelingstraject zitten van de renteswap.