Videosolliciteren en privacy
Aan welke privacy voorwaarden moet een werkgever voldoen als hij kandidaten laat videosolliciteren?
Het lijkt immer ideaal: videosolliciteren. Laagdrempelig voor de werkgever, beter dan een stoffige brief, en daarna weer snel aan het werk. Maar let op: videosolliciteren is niet ideaal met het oog op de privacy van de kandidaat.
Het insturen van een filmpje door een kandidaat is al het verwerken van bijzondere persoonsgegegevens. Zoals ras, geloof en medische aangelegenheden. Je kan bijvoorbeeld als werkgever gelijk zien of iemand een bepaald geloof aanhangt of een medische beperking heeft.
De traditionele brief blijft ook bestaan
Het is niet toegestaan alleen kandidaten te werven via videobellen. De old scool brief moet ook nog worden toegelaten in de sollicitatieprocedure. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dan ook dat indien een kandidaat weigert een videosollicitatie in te sturen maar liever met een brief reageert, hij/ zij niet om die reden afgewezen mag worden.
Door Corona heeft videobellen en hoge vlucht genomen. Ook na de pandemie zal dit blijven zowel voor de gebruikelijke werkzaamheden als voor het videosolliciteren.
Wat zijn basisregels bij videobellen?
De werkgever moet van een veilig kanaal gebruik maken waarbij de meest optimale privacy-opties zijn ingesteld. Alles zodat de kans op mogelijkheden tot afluisteren wordt voorkomen. Ook moeten de gesprekken niet automatisch opgenomen worden.
Geen camera’s als dat niet hoeft of dat deze uitgezet kunnen worden.
Vragen over dit onderwerp of enig andere vraag op het gebied van arbeidsrecht? U kan mij bellen Eva Jongepier advocaat arbeidsrecht.