Waarschuwing AFM Initial coin offering terecht? Witwassen en fraude?

Waarschuwing AFM Initial coin offering terecht? Witwassen en fraude?

De AFM waarschuwt voor cryptokoorts. De AFM is met een tweede waarschuwing voor digitale valuta en Initial Coin Offering gekomen. De waarschuwing kwam op een moment dat de bitcoin koorts en crypto koorts op een hoogtepunt leken te zijn.

Wat is een “Initial Coin Offering” ICO?

ICO’s zijn het best te vergelijken met beurgangen, maar dan zonder gereglementeerde beurs of toezichthouder. Kleine bedrijven kunnen met een coin geld ophalen, waarbij dat geld wordt gebruikt voor het bedrijf. Het kan te maken met block chain technologie, maar dat hoeft helemaal niet. Het grote voordeel van deze ICO’s is dat de kosten van het ophalen van geld zeer beperkt is. Bovendien is het internationaal en is het, in vergelijking met een gereglementeerde situatie, een fluitje van een cent.

Indien er namelijk geld wordt opgehaald met een door de AFM goedgekeurde prospectus, dan zijn daar aanzienlijke kosten aan verbonden. Bovendien is de regeldruk vanuit de AFM zo hoog, dat voor veel beginnende ondernemingen deze kosten simpelweg niet te dragen zijn.

Wat zijn de risico’s van ICO’s en coins?

De waarschuwing van de AFM is op zichzelf genomen terecht, maar als de waarschuwing wordt gelezen, dan lijkt het wel alsof de AFM stelt dat iedere ICO oplichting of witwassen is. Dat is natuurlijk niet zo. Punt is wel dat het bij ICO’s lastig is om diepgravend onderzoek te doen en daadwerkelijk de risico’s van de investering te doorgronden. Het is ook zo dat de koers van een bepaalde coin erg volatiel kan zijn en er makkelijk sprake kan zijn van koersmanipulatie (pump and dump). Dat is overigens niet veel anders dan met handel in aandelen op de niet-gereglementeerde beurs. De AFM lijkt wel voorbij te gaan aan de voordelen van ICO’s. Kleine start-ups hebben per definitie onvoldoende financiële middelen om (bijvoorbeeld) een prospectus te laten opstellen en vervolgens te laten goedkeuren of een vergunning aan te vragen bij de AFM.

Daarvoor biedt een ICO een uitkomst.

Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat investeringen in ICO’s zeer risicovol zijn. Met geleend geld investeren in ICO’s is dan ook uitermate risicovol en in zijn algemeenheid af te raden.

Hebt u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met advocaat Jasper Hagers.