Wel of niet advocaat inschakelen?

incasso kort geding beginnen

het overkomt vrijwel iedereen: een geschil / ruzie dat niet meer op te lossen lijkt. Veel mensen blijken het probleem zelf te willen oplossen, zonder hulp van een specialist (een advocaat) en weten niet of zij wel of niet een advocaat moeten inschakelen. Met veel problemen is de hulp van een advocaat niet nodig en komt men er met vrienden en familie in goed overleg uit.

Echter, in sommige gevallen liggen de zaken moeilijk en is het onverstandig om de zaak te lang op zijn beloop te laten of te proberen het zelf op te lossen. Wat dat betreft is het niet anders met andere problemen: vaak weet de specialist wat te doen. Zo komt het vaak voor dat ik als advocaat zie dat mensen wellicht te snel en soms te emotioneel reageren en dat kan in mogelijke procedure tot problemen leiden. U kunt de vraag dan ook het beste door een advocaat laten beantwoorden.

Indien u naar de rechter gaat is een advocaat wel of niet verplicht en hangt af van de specifieke procedure. In elk geval is kennis en kunde van procesrecht een groot voordeel.

Wacht niet te lang met inschakelen advocaat

Het inschakelen van een advocaat in een vroeg stadium kan veel problemen voorkomen. Dat klinkt als een open deur, maar toch komt het regelmatig voor dat ook mijn cliënt niet goed weet waarom hij of zij niet eerder heeft gebeld. Vaak denkt men toch te lang dat het probleem zichzelf oplost of dat men het probleem zelf kan oplossen. In een vroeg stadium kan een advocaat strategisch met u meedenken en kijken of er een snelle (en dus: goedkope) oplossing bereikt kan worden.

Procederen: advocaat verplicht

In sommige gevallen is een advocaat verplicht. Alleen bij de kantonrechter mag u zonder advocaat procederen, maar het is de vraag of u met een belangrijk probleem de rechtszaal zelf betreden. Een specialist weet wat u moet doen. Als kosten daarbij een belangrijk aspect zijn, dan kan u met de advocaat ook afspraken maken, bijvoorbeeld dat alleen de dagvaarding wordt gecontroleerd door de advocaat. In andere gevallen is een advocaat verplicht, dus als u wilt procederen bij de rechtbank, het Gerechtshof en de Hoge Raad. Voor de Hoge Raad is zelfs een cassatieadvocaat verplicht.

Advocaat nodig of niet?

Deze vraag kan eigenlijk alleen een specialist beantwoord. Als advocaat procesrecht help ik u graag en beantwoord ik die vraag graag voor u. Vragen? Aarzelt u niet om vrijblijvend contact op te nemen met Jasper Hagers Advocaat procesrecht.