De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de toezichthouder van de Tabaks-en rookwarenwet. De NVWA lijkt steeds strenger en vaker te handhaven, mede omdat de Tabakswet een ruimer bereik heeft. Zo zijn er strenge regels voor e-sigaretten en zijn bijvoorbeeld e-liquids met smaakjes verboden. In deze blog bespreek ik het reclameverbod, de mogelijkheden waarvoor een bestuurlijke boete door de NVWA opgelegd kan worden en wat u er tegen kunt doen. Boete reclameverbod van de NVWA ontvangen?
“ reclame: elke handeling in de economische sfeer met als doel de verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten te bevorderen en elke vorm van commerciële mededeling die het bekendheid geven aan of het aanprijzen van een tabaksproduct of aanverwant product tot doel dan wel rechtstreeks of onrechtstreeks tot gevolg heeft, met inbegrip van reclame waarmee, zonder het tabaksproduct of aanverwant product rechtstreeks te noemen, wordt getracht het reclameverbod te omzeilen door gebruik te maken van een naam, merk, symbool of enig ander onderscheidend teken van een tabaksproduct of aanverwant product;”
Dat is een hele ruime omschrijving. Zowel directe als indirecte reclame is verboden. Belangrijk is ook dat webwinkels van e-sigaretten en navulverpakkingen ook onder het reclameverbod vallen. Dat betekent dat de webshops sterk versoberd moeten zijn. Gezellige plaatjes en kortingen mogen niet. Per januari 2021 geldt bovendien het uitstalverbod waardoor ook webshops geen afbeeldingen van de producten meer mogen weergeven op de webpagina’s. Eerder schreef ik een blog over het uitstalverbod.
Boete reclameverbod NVWA
In mijn praktijk zie ik dat de NVWA tegenwoordig een bepaalde handeling al heel snel aanmerkt als het maken van reclame, en de NVWA daar hoge boetes voor oplegt. Een boetetraject begint meestal met een voornemen tot beboeting, waar u een zienswijze tegen kunt indienen. U krijgt dan de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen tegen het voornemen tot beboeting. Het is van groot belang verweer te voeren tegen het voornemen tot boeteoplegging van de NVWA. Daarbij dient de vraag te worden behandeld of de boeteoplegging terecht is, het onderliggende rapport van de inspecteur wel juist is, de hoogte van de boete evenredig is ten opzichte van de beweerdelijke overtreding, etc. Bovendien wordt tegenwoordig ook gekeken naar coronaomstandigheden. Wat is in deze tijd uw draagkracht? Het is belangrijk verweer te voeren want anders is de kans groot dat de boete in volle omvang wordt opgelegd.
Advocaat boete reclameverbod
Heeft u een boete reclameverbod van de NVWA ontvangen? Of heeft u vragen over het reclameverbod of de Tabakswet in het algemeen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met advocaat Lisa Jie Sam Foek (ljsf@fennekadvocaten.nl).