Coronavirus: advocaat bespreekt juridische gevolgen

Coronavirus: advocaat bespreekt juridische gevolgen. Het onvermijdelijke heeft helaas plaatsgevonden. Ook in Nederland zijn de eerste besmettingen met het Coronavirus.

Naast het belangrijkste risico, het gezondheidsrisico, heeft het coronavirus een economische en juridische impact.

Juridische gevolgen coronavirus

Als advocaat heb ik de eerste bezorgde cliënten al aan de lijn gehad, bijvoorbeeld over het coronavirus en betalingsproblemen bestuurdersaansprakelijkheid.

Dat heeft dan (onder meer) te maken met risico’s voor hun business. Wat zijn de vragen die ondernemers bezighoudt?

Coronavirus advocaat en veelgestelde vragen door ondernemers: overmacht

Levering van goederen of opschorting van levering van goederen uit China is (en wordt waarschijnlijk) een groot probleem. In veel overeenkomsten zijn algemene bepalingen voor overmacht / legal concept of Force Majeure opgenomen.  Veel hangt af van de precieze bewoordingen van een dergelijke bepaling, maar vaak zal een dergelijk beroep succesvol zijn.  Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u als ondernemer vermoedt dat het beroep op overmacht onterecht is, te weten dat wordt geprobeerd om onder gemaakte afspraken uit te komen.

Reizen naar China: handelsmissies

De Rijksdienst voor ondernemend Nederland heeft op haar website onder veelgestelde vragen voor ondernemers aangeraden om een reis naar China alleen te maken als dat echt noodzakelijk is. Dat raakt veel ondernemers die regelmatig zaken doen in China. Niet alleen voor handelsmissies, maar ook bijvoorbeeld voor kwaliteitscontroles waarvoor normaliter geregeld reizen naar China plaatsvinden.

Arbeidsrecht coronavirus: doorbetaling of niet

In sommige gevallen kunnen werknemers vanwege verplichte quarantaine, reisbeperkingen of andere blokkades, niet werken. Een belangrijke vraag is of de werkgever moet blijven doorgaan met betalen van salaris. Het hangt in dat kader sterk af van de specifieke omstandigheden. Indien iemand bijvoorbeeld zekerheidshalve thuis blijft vanwege een recente reis uit China, terwijl deze regio geen besmettingen kent, kan de vraag worden gesteld of de werkgever hier wel voor moet opdraaien.

Ook is het zo dat veel bedrijven bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werktijdverkorting voor hun personeel hebben aangevraagd. Doordat er minder goederen uit China komen, is er ook minder werk.

Conclusie

Coronavirus: advocaat bespreekt juridische gevolgen: het coronavirus heeft een grote impact op het dagelijks leven. Dus worden ondernemers ook hard geraakt. Het bepalen van de juridische positie is dan belangrijk. Overmacht kan een rechtsgeldige reden zijn om bepaalde verplichtingen op te schorten, maar het is wel zaak goed te controleren of een bepaling niet wordt misbruikt vanwege het coronavirus.

Hebt u vragen? U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met advocaat Jasper Hagers (jh@fennekadvocaten.nl).