Marktmanipulatie en marktmisbruik: wat is het?

Marktmanipulatie kan op vele manieren plaatsvinden en er wordt door toezichthouders als de AFM toezicht gehouden om marktmanipulatie en marktmisbruik te voorkomen. De AFM wil logischerwijs dat beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van tijdige en betrouwbare informatie. Het gaat niet alleen om het voorkomen van manipuleren van aandelenkoersen, maar ook dat er misleidende signalen worden gegeven over beursgenoteerde bedrijven. Marktmanipulatie en marktmisbruik: wat is het?

Verordening marktmisbruik

De Verordening Marktmisbruik (Market Abuse Regulation) is het juridisch kader voor marktmisbruik. Het is voor iedereen verboden om de markt te manipuleren of te trachten te manipuleren. Er zijn vier hoofdcategorieën:

  1. gedragingen die onjuiste en misleidende signalen afgeven aan de markt;
  2. transacties waarbij gebruik wordt gemaakt van bedrog of misleiding;
  3. het verspreiden van valse informatie (denk bijvoorbeeld aan Twitter https://twitter.com/, beleggersfora);
  4. verspreiding van valse informatie over benchmarks.

Voorbeelden van marktmanipulatie

Aandelenkoersen kunnen op verschillende manieren worden gemanipuleerd. Enkele voorbeelden van manipulatieve handelingen zijn: pump and dump (het omhoog praten van een aandeel, om vervolgens snel te dumpen als anderen zijn ingestapt, stock bashing (bewust posities naar beneden halen, terwijl je zelf een short positie hebt), marking the close (op het einde van de dag nog kleine transacties doen om de koers te beïnvloeden), Collusion / Acting in concert: samenwerking tussen twee of meer personen om de indruk van marktactiviteit te wekken of om kunstmatig vraag en aanbod te beïnvloeden. In bijlage I van de MAR staan enkele indicatoren van manipulatieve handelingen waarbij onjuiste en misleidende signalen worden afgegeven en koersen op een abnormaal of kunstmatig niveau worden gehouden.

De AFM heeft op haar website een aantal voorbeelden gegeven van marktmanipulatie.

Gevolgen van marktmanipulatie en marktmisbruik

De AFM is de toezichthouder en de AFM kan tal van handhavende maatregelen gebruiken, bijvoorbeeld (de lichtste vorm) een waarschuwing, maar de AFM kan ook (forse) boetes opleggen. Soms begint het met een informatieverzoek van de AFM, omdat het voor de AFM bijvoorbeeld nog niet helemaal duidelijk is wat er precies is gebeurd.

Boete vanwege marktmanipulatie?

Mocht de AFM overwegen een boete op te leggen, dan zal de AFM beginnen met een voornemen tot het opleggen van een boete. De kans is dan tamelijk groot dat er een boete opgelegd zal gaan worden. De ‘verdachte’ krijgt nog wel de gelegenheid om zienswijze te geven. Deze stap wordt nog weleens onderschat: het is erg belangrijk om aan te geven wat er niet klopt of wat niet volledig is. Het is beter in een vroeg stadium een advocaat gespecialiseerd in bestuurlijke boete in te schakelen, omdat bij een voornemen tot bestuurlijke boete je ook ‘onhandige’ zaken kan aangeven.

Advocaat marktmanipulatie en marktmisbruik?

Jasper Hagers heeft verschillende partijen bijgestaan die verdacht werden van marktmanipulatie en marktmisbruik. Hij helpt u graag.

marktmanipulatie en marktmisbruik