Regels beslag leggen aangescherpt

Regels beslag leggen aangescherpt: De beslagsyllabus waarin de regels voor beslag leggen staan is weer aangepast (of beter: aangepast). Als advocaat beslag leggen heb ik in de afgelopen tien jaar moeten constateren dat de regels voor beslag leggen steeds strenger zijn geworden.

Eenvoudig beslag; a thing of the past?

Vroeger kon een advocaat nog volstaan met het enkel stellen dat de verzoekende partij een vordering heeft waarvoor hij beslag wil leggen. Nu moet daar bewijs voor worden geleverd en is het beslag leggen lastiger geworden. Op zichzelf een goede zaak dat er meer rekening wordt gehouden met diegene bij wie beslag wordt gelegd. Aan de andere kant bestaat er al bescherming, omdat beslag leggen betekent dat de beslaglegger risico loopt. Als het beslag onterecht is gelegd, is de beslaglegger aansprakelijk voor de schade. Recent besprak ik zelfs een zaak waar ABN AMRO en de curator aansprakelijk waren voor ten onrechte gelegd beslag!  Bovendien is een beslag dat onterecht is, snel eraf te halen met een advocaat kort geding http://www.advocaten-amsterdam.nl/722/kort-geding-advocaat tot opheffing. Terug naar de beslagsyllabus. Regels beslag leggen aangescherpt:

Beslagsyllabus 2016: wat is veranderd?

In de beslagsyllabus worden regels gegeven op welke wijze rechters omgaan met verzoekschriften tot beslagleggingen. De beslagsyllabus is van groot belang voor de advocaat die beslag moet leggen. De rechter kan namelijk bepalen dat het verzoek wordt afgewezen, omdat het niet voldoet aan de informatieverplichtingen zoals opgenomen in de beslagsyllabus. Beslag leggen wordt in eenvoudige stappen uitgelegd. Vanzelfsprekend kan de kort geding rechter ook vragen om de genoemde informatie alsnog te verstrekken.

Gehoord worden voor het beslag?

Een veel gestelde vraag die ik als advocaat beslag leggen krijg, is hoe het mogelijk is dat er beslag wordt gelegd zonder dat de klant die geconfronteerd wordt met het beslag gehoord wordt. De klant geeft vaak aan dat wat er in het verzoekschrift staat onjuist is en als de rechter op voorhand had geweten hoe de vork in de steel steekt, het beslag nooit was toegestaan. In Nederland is er echter voor de hoofdregel gekozen om niet vooraf de beslagene te horen. In andere landen is dat anders. Bij sommige rechtbanken is het overigens wel mogelijk om daartoe op voorhand te verzoeken, op het moment dat je vermoed dat iemand beslag gaat leggen. Dat wordt ook wel het grijs maken beslag genoemd. Vreemd genoeg kan dit bij de ene rechtbank wel en bij de andere rechtbank niet. Ik zou er als advocaat beslag leggen een voorstander van zijn als rechters over dit belangrijke aspect bij beslag leggen een landelijk beleid hebben.

Nieuwe regels: mogelijkheid beslag bij banken beperkt

Een belangrijke wijziging in 2016 is dat het niet meer zo eenvoudig is om bij meerdere banken beslag te leggen. Toegevoegd aan de beslagsyllabus is dat uitgebreider moet worden gemotiveerd waarom een beslag bij verschillende banken noodzakelijk is. Een andere belangrijke wijziging is dat beslag leggen op de koopsom bij de notaris bij de verkoop van een woning mogelijk is, ondanks dat de koop ingeschreven is in het kadaster. Ik noemde slechts in deze blog enkele van de wijzigingen bij het beslag leggen. Beslag leggen is vaak maatwerk en vraagt om een gedegen onderzoek naar de feiten en omstandigheden. Te snel beslag leggen op basis van een onvoldoende gemotiveerd verzoekschrift, kan mogelijk wel leiden tot het leggen van beslag, maar kan ook problemen opleveren in een latere procedure.

Regels beslag leggen aangescherpt

Mocht u vragen hebben over deze blog of over de nieuwe beslagsyllabus dan kunt u altijd contact opnemen met Jasper Hagers, advocaat gespecialiseerd in beslag leggen.