Wat is een NFT?

Wat is een NFT?

Als advocaten hebben wij recent de algemene voorwaarden voor een NFT metaverse open world game geschreven. Een open wereld game, waarin je ook NFT kan kopen.

Maar wat is een NFT nu eigenlijk? En wat kan je ermee? NFT advocaat legt uit. Wat is een NFT?

NFT een unieke token

Een NFT is een “non-fungible token”. Het is een koppeling op de blockchain van een uniek digitaal item. Een NFT is uniek.

Dat is de grootste aantrekkingskracht van een NFT. Er kan (bijvoorbeeld) een kunstwerk worden gemaakt of een unieke avatar, waar de gebruiker bereid is om een aanzienlijk cryptobedrag voor te betalen.

Simpel gezegd, heeft de NFT een eigen unieke code. De NFT is niet vervangbaar. De standaard die gebruikt wordt, is niet door iets anders te vervangen. De waarde zit daardoor voor velen niet de NFT zelf, maar door het feit dat het uniek is. Te denken valt aan het eerste exemplaar van een belangrijk boek. Dat eerste exemplaar daar is er (logischerwijs) maar één van. Daarom is het in sommige gevallen ook veel waard.

Nut van een NFT

Dat klinkt allemaal nogal abstract en de vraag die je zou kunnen hebben: wat heb je er dan aan? Een voordeel is dat het niet te kopiëren is. Er zijn daarom digitale kunstwerken gemaakt. Zo heeft kunstenaar Beeple het kunstwerk “Everydays: the First 5000 Days” voor maar liefst 69 miljoen dollar verkocht. Dat klinkt veel en dat is het ook. Met het NFT kunstwerk was de kunstenaar wel 13 jaar bezig.

Eerste tweet

Een ander voorbeeld is de eerste tweet. Deze is als NFT verkocht voor miljoenen.

NFT’s zouden namaak tegen kunnen gaan. Een NFT zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om aan te tonen dat de NFT echt is en niet namaak. Een NFT kan ook bij een fysiek product worden gevoegd, waarmee de echtheid dan kan worden aangetoond. Zo kan bijvoorbeeld bij de koop van kleding, horloges, luxegoederen een NFT worden verkregen. Uit de unieke NFT volgt dan dat het product echt is. Een NFT wordt dan ook weleens vergeleken met een echtheidscertificaat. Dat is niet het hele verhaal, omdat een NFT op zichzelf ook (bijvoorbeeld) een kunstwerk kan zijn.
Als advocaat volg ik de ontwikkelingen op de voet.