Dagvaarding ontvangen kort geding

Als u een dagvaarding in kort geding hebt ontvangen, moet u snel actie ondernemen. In de dagvaarding staat dat u op een bepaalde datum moet verschijnen om verweer te kunnen voeren. Het is dan verstandig snel te handelen na dagvaarding ontvangen kort geding, zodat bijvoorbeeld tijdig nog belangrijke stukken ingediend kunnen worden. Een advocaat gespecialiseerd in kort geding procedures kan u helpen met goede strategie.

Verweer voeren in kort geding

Het voeren van kort geding kan op de zitting. Het is echter van belang om vooraf stukken in te dienen, maar ook (bijvoorbeeld) om extra spreektijd te vragen. Wellicht is uw zaak complex en is 15 minuten (de standaard tijd) onvoldoende om al uw verweren goed te kunnen bespreken. De kort geding dagvaarding is daarbij het uitgangspunt, maar tijdens de zitting kan de eisende partij ook met nieuwe stellingen komen en dus is het zaak u daar goed tegen verweren.

Verweer op dagvaarding kort geding

Soms wordt er voor gekozen om voor de zitting een schriftelijk verweer in te dienen. Dat is toegestaan en kan bijdragen op de kans op succes. Strategisch is het echter soms onverstandig, omdat op die manier de eisende partij weer in de gelegenheid wordt gesteld daar ter zitting op te reageren. Soms wordt daarom de eis van de dagvaarding gewijzigd. In sommige gevallen leent een procedure zich nu eenmaal niet voor kort geding, maar wordt het door partijen wel geprobeerd.

Kort geding niet definitief

Een kort geding uitspraak is geen definitieve vaststelling van het geschil. Het is een voorlopig oordeel, een uitspraak van een Voorzieningenrechter. De rechtbank treft een voorziening, in afwachting van een definitief vonnis in een bodemprocedure. De praktijk leert echter dat partijen vaak niet verder procederen: de ruzie is voorgelegd aan een rechter en ‘opgelost’ door een uitspraak. Het komt dan dus niet verder dan een dagvaarding in kort geding.

Vragen over kort geding?

Hebt u vragen over dit blog? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Jasper Hagers, advocaat gespecialiseerd in kort geding.

dagvaarding kort geding ontvangen