5 tips om rechtszaak te winnen

5 tips om rechtszaak te winnen

Uiteindelijk is er maar één doel in een gerechtelijke procedure / rechtszaak: winnen. Winnen is niet alleen een gunstig vonnis, maar (bijvoorbeeld) ook een goede schikking, hetgeen de voorkeur heeft. Het komt ook voor dat een cliënt wil weten hoe het zit en ook met een negatief vonnis vrede heeft.
In dit blog geef ik 5 tips om rechtszaak te winnen.

Tip 1: kies de juiste advocaat

Het begint bij het kiezen van de juiste advocaat. Een advocaat die zowel ervaring als gespecialiseerd is. Kennis van het recht is belangrijk, maar strategische beslissingen kunnen veelal belangrijker zijn. Hoe worden de feiten gepresenteerd? Wat wordt wel en wat wordt niet als bewijsstuk overgelegd? Hoe kan het best verdediging worden gevoerd?

Bij voorkeur heeft u natuurlijk ook een goed gevoel over de advocaat. Er zal namelijk ook samengewerkt moeten worden.

Tip 2: het dossier op orde om rechtszaak te winnen

De feiten zijn altijd erg belangrijk in een rechtszaak. Het is van belang dat de advocaat over de juiste feiten beschikt. Het is daarbij van belang ook de minder positieve zaken te benoemen: een procedure starten geblinddoekt is gevaarlijk. De advocaat is afhankelijk van uw verhaal en uw dossier. Dat moet op orde zijn.

Tip 3: de juiste strategie voor de rechtszaak kiezen

Er zijn verschillende processuele mogelijkheden. Niet alles is op voorhand te voorspellen, maar loont wel vaak de moeite als dit goed met de advocaat wordt besproken. Bijvoorbeeld de vraag of er een kort geding  moet worden opgestart of toch een bodemprocedure (misschien wel allebei tegelijk), de vraag of een voorlopig getuigenverhoor moet worden gestart, is beslag leggen noodzakelijk.

tip 4: Controleer de processtukken

Uw advocaat zal u concept processtukken aanleveren. Neem de tijd om dat goed door te lezen en geef aan wat mist, of wat u graag anders zou willen zien. Sommige delen van de processtukken zijn juridisch van aard en lenen zich minder voor input, maar de feiten zijn in een rechtszaak van erg groot belang.

Tip 5: bereid de zitting goed voor met uw advocaat

De zitting is een belangrijk moment in de procedure. Rechters hebben vaak vragen aan partijen en veelal minder aan advocaten. De standpunten zijn door de advocaten verwoord in de processtukken; dat is de rechters meestal duidelijk. Rechters willen van partijen graag horen wat er precies is gebeurd. Het is goed om dat voor te bereiden.

Ik hoop u geholpen te hebben met deze 5 tips om rechtszaak te winnen en ik sta u als advocaat procesrecht graag bij!